Kurilian Bobtail

Rasinformatie

 

De Kurilian Bobtail

 

De kat met het karakter van een hond en het staartje van een haas.....

 

De Kurilian Bobtail ( Koerilen stompstaartkat ) vind zijn oorsprong op de Koerilen eilanden, behorende bij Rusland, gelegen tussen Kamtsjatka en Japan.

Ergens rond 1950 zijn de eerste katten van de eilanden naar het vasteland van Rusland gehaald en langzaam werd dit ras bekend aldaar, maar het zou nog enkele decennia duren voordat West Europa deze kat ontdekt.

De eilanden liggen zeer afgelegen in een vulkanisch gebied waar in de winter barre weersomstandigheden heersen.

Op de Koerilen eilanden leven deze katten nog steeds in het wild, ze leven vaak in familiegroepen, vergelijkbaar zoals een troep met wolven, ze zijn op elkaar aangewezen om te overleven, de groep is dan ook zeer hecht en sociaal.

De Kurilian Bobtail houdt van jagen en vissen. Het leven in de familiegroepen op deze afgelegen eilanden heeft de kat gevormd tot wat hij is vandaag de dag n.l. een stoere, geharde, maar zeer lieve, sociale en aanhankelijke kat.

 

Het lichaam van de Kurilian Bobtail is compact maar breed, de achterpoten iets langer dan de voorpoten met afgeronde voetjes.

De poten vormen bijna een vierkant met het lichaam. De poezen kunnen aanzienlijk kleiner zijn dan de katers.

De ogen van de kat zijn walnootvormig en middelgroot.

De staart van de kat is door de tijden heen veranderd in een bobtail ( stompstaart ), deze bobtail is dan ook dominant voor het ras en kan in verschillende vormen en lengtes voorkomen en kunnen diverse knikken bevatten, de staart kan flexibel of stijf zijn 

of een combinatie daarvan. 

Een Kurilian Bobtail kat zal dan ook altijd de stompstaart doorgeven aan zijn nageslacht in welke lengte of vorm dan ook.  

De Kurilian Bobtail kan in zo'n beetje elke kleurvariant voorkomen, behalve de pointkleuren ( Siamees ) en de kleur amber.

Het ras is er in twee haarlengtes n.l. de korthaar ( KBS ) en de halflanghaar ( KBL ).

Het haar van de korthaar variant ( KBS ) is kort, zijdeachtig, plat liggend met een matige ondervacht, heeft korte haren op de staart.

Het haar van de halflanghaar variant ( KBL ) is fijn, zijdeachtig, platliggend haar met een matige ondervacht, heeft teen en oorpluimen en kan een prachtige volle kraag hebben, de staart is vol en pluizig en lijkt op een pompon.

 

Niet alleen de pompon staart maar ook het karakter van de Kurilian Bobtail maakt hem zeer uniek.

 

( Originele tekst van B. de Weert )

 

De Koerilen eilanden