Kurilian Bobtail

Verantwoord fokken


Een nestje fokken is leuk maar je moet jezelf wel afvragen waarom je het doet.


Mensen denken vaak dat je er veel geld aan verdient, want een beetje raskat kan vrij prijzig zijn in aanschaf.


Maar men vergeet vaak dat op het moment dat er kittens worden geboren er van tevoren al heel veel geld uitgegeven is.


Denk aan de aanschaf van beide ouderdieren, goed voer, dierenartskosten, testen en meer, en dan de kittens nog.


( In het geval van de Kurilian Bobtail, in dit ras zijn nog geen erfelijke ziektes en afwijkingen bekend, en vind onze wereldwijde kattenvereniging FIFE testen overbodig. Wel zijn de FIV/FeLV testen verplicht. Wij testen wel op diverse ziekten en afwijkingen )


Juist daarom is het zo belangrijk om met goede ouderdieren te fokken uit goede, bewezen lijnen, anders is het geen fokken meer, maar vermeerderen zonder de kwaliteit van het ras te behouden.


Niet alle katten zijn geschikt om mee te fokken, niet alleen de moederkat drukt een stempel op de kittens, maar ook de kater is net zo belangrijk, je wilt n.l. dat de kittens niet alleen het beste van beide ouders krijgen, maar zelfs nog een betere versie daarvan worden.


Overweeg je dan toch een nestje te gaan fokken ga dan ten rade bij de fokker, want een goed fokker weet welke kittens geschikt zijn voor fok en of show.

 

Hier dan het lang verwachtte tweede deel......

 

En dan uiteindelijk begint de bevalling dat is altijd een spannende gebeurtenis voor zowel moeder als de eigenaar.

Het gebeurd soms dat de bevalling niet zo verloopt als je gehoopt had en heb je hulp nodig van de dierenarts.

Als de bevalling niet goed op gang komt dan kan de dierenarts medicijnen geven om de weeën op te wekken.

Het is anders als er een kitten vast zit in het geboortekanaal of de bevalling komt helemaal niet op gang dan is er ingrijpen en nodig en krijg de moeder poes een keizersnede.

Als de moeder poes een keizersnede heeft ondergaan dan zou het de beste oplossing zijn om direct te laten steriliseren omdat bij een volgend nestje dit probleem zich nogmaals kan voordoen.

Er zijn fokkers die vinden dat ze door moeten fokken na een keizersnee, nou zal er her en der een dierenarts zijn die zegt dat het zou kunnen, maar wil je je fokdier dat nog een keer laten ondergaan ? Ik niet !

(Deze info heb ik persoonlijk met mijn dierenarts besproken, zij vond dat moederdieren die een keizersnede hebben ondergaan uitgesloten zouden moeten worden voor de fok om meer ellende te voorkomen).