Kurilian Bobtail

Verantwoord fokken


Een nestje fokken is leuk maar je moet jezelf wel afvragen waarom je het doet.


Mensen denken vaak dat je er veel geld aan verdient, want een beetje raskat kan vrij prijzig zijn in aanschaf.


Maar men vergeet vaak dat op het moment dat er kittens worden geboren er van tevoren al heel veel geld mee gemoeid is.


Denk aan de aanschaf van beide ouderdieren, goed voer, dierenartskosten, testen en meer.


( In het geval van de Kurilian Bobtail, in dit ras zijn nog geen erfelijke ziektes en afwijkingen bekend, en vind onze wereldwijde kattenvereniging FIFE testen overbodig. Wel zijn de FIV/FeLV testen verplicht. Wij testen wel op diverse ziekten en afwijkingen )


Juist daarom is het zo belangrijk om met goede ouderdieren te fokken uit goede, bewezen lijnen, anders is het geen fokken meer, maar vermeerderen zonder de kwaliteit van het ras te behouden.


Niet alle katten zijn geschikt om mee te fokken, je wilt n.l. dat de kittens niet alleen het beste van beide ouders krijgen, maar zelfs nog een betere versie daarvan worden.


Overweeg je dan toch een nestje te gaan fokken ga dan ten rade bij de fokker, want een goed fokker weet welke kittens geschikt zijn voor fok en of show.

 

Hier dan het lang verwachtte tweede deel......

 

En dan uiteindelijk begint de bevalling dat is altijd een spannende gebeurtenis voor zowel moeder als de eigenaar.

Het gebeurd soms dat de bevalling niet zo verloopt als je gehoopt had en heb je hulp nodig van de dierenarts.

Als de bevalling niet goed op gang komt dan kan de dierenarts medicijnen geven om de weeën op te wekken.

Het is anders als er een kitten vast zit in het geboortekanaal of de bevalling komt helemaal niet op gang dan is er ingrijpen en nodig en krijg de moeder poes een keizersnede.

Als de moeder poes een keizersnede heeft ondergaan dan is het de beste oplossing om de moeder poes direct te laten steriliseren omdat bij een volgend nestje dit probleem zich nogmaals kan voordoen.

Dit wil je echt je poes niet aan doen dit geeft voor de moeder poes enorme stress en een goede fokker die gaat niet nog een keer een nestje nemen .

Het beste is om deze poes meteen uit te sluiten voor de fok, dus laten steriliseren is in dit geval de meest diervriendelijkste optie.